Gott från gården

Gott från gården

Om den här bloggen

Här berättar jag om mig Christina Rinman och mitt företag Gott från gården.

Länge har mitt företag bara varit en "dröm, något jag ska göra", nu hösten 2008 har jag påbörjat förverkligandet av den. Än så länge är det dock något jag driver vid sidan av mitt ordinarie jobb som kommunikationskonsult.

Min matfilosofi är präglad av min uppväxt på en gård i Södermanland (www.ekhof.se). Allt jag lagar, från små aptitretare till trerättersmenyer, marmelader, tårtor och bröd, gör jag med råvaror som jag noga valt utifrån dess kvalité och ursprung. Min mat är lagad med omsorg, av råvaror som är omsorgsfullt producerade, och jag vill att de som äter min mat ska uppleva den som komponerad med god känsla och serverad på ett smakfullt sätt.

Privatpersoner och företag kan anlita mig för att laga allt från hela måltider till endast tårtorna eller snittarna på en mottagning eller ett barnkalas. Jag lagar gärna maten hemma hos er, men om uppdraget endast är "tårtor eller snittar" levererar jag det till er. Jag vill gärna åta mig uppdrag för cirka 2-50 gäster.

Kroppkakor till viltmiddag

MiddagarPosted by Christina Rinman Mon, September 22, 2008 16:40:05

I lördags var det äntligen dags igen att få roa sig en ”heldag” i köket igen! Under sommaren är det alltid så mycket annat man gör tycker jag än att träffa vänner hemma, men i lördags kväll som sagt, då hade vi bjudit hem Martin, Cecilia, Emil, Maria, Ludvig (1-åring, så han åt välling) och Ella (hund, också med egen kost – men hade hon fått välja själv hade det nog inte varit så).

Menyn bestod av jordärtskockstimbal med sallad på bl a rökt älghjärta, rådjurssadel och vildsvinskarré med kroppkakor och rödvinssås och till dessert en äppelbavarois.

Mest nöjd blev jag nog med kroppkakorna – som jag tar åt mig mycket av äran av fast att det var Peter jag satte på att pilla ihop dem med fyllningen i och sen fixa själva sjudningen. Jag gillar ju att göra ”varianter av potatis” som tillbehör till middagar, men kroppkakor hade jag inte prövat att göra förut men tänkt på länge att jag ville testa. Det var den småländska varianten av kroppkakor vi (ja- jag släpper in Peter här igen med ett ”vi”) gjorde, dvs på kokt potatis, så då blir det lite som italienska gnocci med fyllning man har som tillbehör, och tänker man på det så verkar det ju inte lika ”annorlunda” som när man säger att man har kroppkakor som tillbehör. Vi använde mandelpotatis till smeten (och mycket egna ägg så klart) och till fyllningen hade jag hittat rökt fjällbog från Bruksvallarna på ICA Maxi, ibland chockerar ICA med att kunna erbjuda lite mer alternativa grejer än standardsortimentet från Scan och de egna märkesvarorna! Blev i alla fall riktigt bra efter att Peter (japp – jag ger Peter cred här igen) kommit på att tricket när man rullar kroppkakor var att ha fuktiga händer, inte som jag hade gissat mjölade händer! Men nu när jag givit Peter så mycket cred för kroppkakorna vill jag bara poängtera att det var jag som stod bakom både idén att ha kroppkakor som tillbehör, val av recept (från recept.nu) och att jag hade gjort både smeten och fyllningen, så Peter behövde ”bara” peta ihop smeten runt fyllningen och fixa sjudningen! Ja, och om någon kollar in receptet så har jag ett tillägg till, eftersom jag gillar ost försöker jag ju alltid få med ost i alla tänkbara recept, så fyllningen bestod förutom av den rökta fjällbogen också av charlottenlök och riven prästost.

Hursom, min vana trogen så blev det ju en del mat över också, så igår till söndagsmiddag fick vi njuta av resterna igen jag o Peter! Inte så tråkigt!

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Martin S Tue, October 07, 2008 12:43:17

...och Martin bekräftar gärna att kroppkakorna smakade gudomligt! Tack!