Gott från gården

Gott från gården

Om den här bloggen

Här berättar jag om mig Christina Rinman och mitt företag Gott från gården.

Länge har mitt företag bara varit en "dröm, något jag ska göra", nu hösten 2008 har jag påbörjat förverkligandet av den. Än så länge är det dock något jag driver vid sidan av mitt ordinarie jobb som kommunikationskonsult.

Min matfilosofi är präglad av min uppväxt på en gård i Södermanland (www.ekhof.se). Allt jag lagar, från små aptitretare till trerättersmenyer, marmelader, tårtor och bröd, gör jag med råvaror som jag noga valt utifrån dess kvalité och ursprung. Min mat är lagad med omsorg, av råvaror som är omsorgsfullt producerade, och jag vill att de som äter min mat ska uppleva den som komponerad med god känsla och serverad på ett smakfullt sätt.

Privatpersoner och företag kan anlita mig för att laga allt från hela måltider till endast tårtorna eller snittarna på en mottagning eller ett barnkalas. Jag lagar gärna maten hemma hos er, men om uppdraget endast är "tårtor eller snittar" levererar jag det till er. Jag vill gärna åta mig uppdrag för cirka 2-50 gäster.

FA-skattsedeln landad

Starta företagPosted by Christina Rinman Thu, October 09, 2008 16:28:34

Jodå, igår med posten kom den äntligen, min efterlängtade FA-skattsedel!

Myndighetssverige och blanketter
Eftersom myndighetssverige inrymmer en hel del blankett-ifyllande som varken är kul eller lätt att förstå sig på, så har det tagit ett litet tag att landa det hela. Fyllde ju i ansökan första gången för en månad sen, men sen fick jag hem ett brev för en dryg vecka sen där de bad om kompletterande uppgifter. Efter att ha svarat på det så har skatteverket nu tydligen förstått mig så nu äntligen fick jag min ansökan om registrering av enskild firma beviljad och lika så rättigheten till FA-skattsedel. FA-skattsedel heter det i mitt fall eftersom jag också kommer fortsätta att vara anställd, och min arbetsgivare ska ju betala "A-skatt" och sen ska jag ju själv betala "F-skatt" för mitt företag, så därför heter det i mitt fall "FA-skattsedel".

Myndighetssverige och moms/bokföring
Jo, lite mer krånglerier än att bara få min enskilda firma godkänd har jag också att hantera. Som den "civilekonom" jag är så hade jag trott att jag skulle bokföra som jag lärde mig på universitetet, dvs sätta upp kundfodringar, leverantörsskulder och sen redovisa intäker och kostnader när jag betalar/får betalt. Men det är tydligen inte så smart ur momsredovisningsperspektiv när man inte har så många transaktioner, för då får man betala momsen redan när man bokför en kundfodran, och när man har få transaktioner vill man ju inte betala momsen förrän man får betalt. Således, eftersom jag i min momsregistrering först fyllt i att jag ville bokföra enligt "fakturametoden" så måste jag nu ansöka om att få ändra till "kontantmetoden". Har precis skickat in ändringsanmälan till skatteverket, så nu hoppas jag att skatteverket också accepterar denna lilla ändring.

Mer bokföring, bara utgifter i sikte än så länge...
Har också börjat med min bokföring nu. Har fixat ett snyggt och prydligt exceldokument och börjat bokföra nu, har lagt in mina två första utgiftsposter, bolagsregistreringen (1800 inkl namnskydd i Stockholms och Södermanlands län) och webbdomänen (442 kr). Intäktssidan gapar tom... Har också kommit på en anledning att få shoppa design, måste ju ha en snygg pärm till mina verifikationer, och den pärmen måste väl inhandlas på Bookbinders och präglas med "Gott från gården" på pärmryggen!

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.